3. 5. 2015

Najděte si Sigmunda Freuda. A ještě...

Žádný strach. Nečeká vás psychoanalýza. Co si tak dnes zkusit malé pátrání na vlastní pěst? Provedu vás kroky k nalezaní zápisu o narození Sigmunda Freuda, zakladatele psychoanalýzy. Paralelně si zkuste projít touto cestou a na závěr přijmout úkol pro samostatnou práci. Mým cílem není vás učit genealogii, ale inspirovat vás k tomu, abyste si zkusili, jaké to je vyhledat nějaký zápis v archivní matrice.

Sigmund Freud. Zdroj: Wikupedia.

Východisko č. 1

Co víte o Sigmundu Freudovi? Dostatečnou výchozí nápovědou je Wikipedie. Napoví vám, že se narodil 6. května 1856 v moravském městě Příbor. Znát pouze datum a místo narození je však málo. Jeho původním rodným jménem je Sigismund Šlomo Freud a jeho otec se jmenoval Jákob. O čem to svědčí? Wikipedie nám prozrazuje odpověď - narodil se v německy mluvící židovské rodině. Vyznání je pro hledání v matrikách podstatné. Nejčastěji vyhledáváme katolíky, ale Židé či evangelíci (protestanti, luteráni...) nejsou výjimkou.

Východisko č. 2

V České republice postupuje kupředu digitalizace archivních pramenů. Protože se věnujeme genealogii, můžete na webu České genealogické a heraldické společnosti nalézt obrázek s odkazy na jednotlivé archivy s digitalizovanými fondy matrik, pozemkových knih a dalších zdrojů pro bádání.

http://www.genealogie.cz/aktivity/digitalizace/

Nevíte-li, kde leží moravský Příbor, mapy vám pomohou. Je to důležité k tomu, abychom mohli identifikovat archiv, v němž hledat matriku narození. V našem případu je to č. 4 na výše uvedeném obrázku. Tento odkaz vás přesměruje na on-line aplikaci Archivní Vadamecum Zemského archivu v Opavě. Pod něj spadá i město Příbor a jeho matriky.

Hledání

Takže vzhůru do digitalizovaného archivu! Pokud si otevřete stránku Archivní Vadamecum, je zde standardně nastaveno vyhledávání ve všech zdrojích. To je třeba zredukovat. Do vyhledávacího pole nahoře zadáte název města - Příbor. V menu Výběr archivu necháte zaškrtnut pouze Zemský archiv v Opavě, tak jak je to na obrázku.


Obdobně v menu Výběr databází necháze zaškrtnuto pouze políčko u piktogramu Matriky. U vedlejšího menu Časový rozsah zadáte "od" 1856 "do" 1856. To víme že je rok narození S. Freuda. Pak ještě v menu Specifiký filtr vyberete druh matriky N (narození) a kliknete na tlačítko Vyhledat.

V mém případě se 3.5.2015 zobrazila tato stránka s výsledky:

Výsledky vyhledávání pro město Příbor v matrice N (narození), pro rok 1856. Zdroj Archivní Vadamecum ZA Opava.

Úskalí

U výsledků se nám nabízí hned první řádek se zvýrazněným místem Příbor. Když na něj kliknete, objeví se vám podrobnosti o dané matrice. Její inventární číslo je 1343:

Podrobnosti k matrice N (i.č.1343) pro město Příbor v letech 1835-1856. Zdroj Archivní Vadamecum ZA Opava.

Je to lákavé. V pořádku je rok - mohli bychom začít hledat od konce, protože matrika rokem 1856 končí. Je zde dokonce index jmen narozených (I-N). A je to matrika pouze pro město Příbor. Háček spočívá v důležité informaci, že Sigmund Freud se narodil v židovské rodině a to, co je na obrázku je matrika katolická. Bude tedy nutné pro informaci rozkliknout další možnosti z nabídky výsledků našeho vyhledávání. Zpět se tedy vrátíte kliknutím na ikonu Seznam úplně vpravo nad náhledem obrázku matriky.

Hurá! č. 1 (ale zase tak moc nejásejme)

Po rozkliknutí druhého řádku vše vypadá v mnohém podobně. Ale! Je to matrika katolická i židovská, inventární číslo 1345. Kromě města Příbor navíc zahrnuje Kopřivnici a Skotnici a tehdejší vsi, které jsou nyní jejich součástí.

Podrobnosti k matrice N (i.č.1345) pro město Příbor v letech 1835-1856. Zdroj Archivní Vadamecum ZA Opava.
Jak vidíte, digitální podoba této matriky má 297 obrázků. Tady už nám žádný obsah nepomůže. Když kliknete na náhled obrázku, otevře se vám první stránka (1/297) a nahoře je napsáno Dorf Weska 1835. Matrika začíná zápisy pro ves Véska a rokem 1835.

Je tedy třeba trpělivosti. Tato matrika je seřazena podle obcí a za každou obcí je index jmen narozených (pro Vésku index začíná na obrázku 27/297). Od obrázku 33/297 pokračují zápisy pro ves Klokočov atd. Je možné, že živovská matrika bude někde ke konci.

V různých farách a jejich matrikách najdeme výsledky různé systematičnosti práce farářů. Zde je příklad docela dobrého přístupu rozdělení matriční knihy na vsi a zaznamenávání včetně indexů. Jinde najdete postupné záznamy a speciální kolonku s názvy vsi (zejména u starších matrik) apod. Jakmile matrika kombinuje více obcí, je třeba větší trpelivosti a postupného prohlížení obrázků nebo nalezení indexu (seznamu jmen) a poté vyhledání stránky se zápisem. Stránky (folia) v matrikách ovšem nejsou totožná se stránkováním v prohlížeči (zde Archivní Vadamacum).

Hurá č. 2! (konečně)

V našem případě židovská matrika začíná na obrázku 287/297. Je nadepsaná Izraeliten 1839. Židé, jak známo jsou Izraelité. V prohlížeči zbývá 10 obrázků do konce matriční knihy, takže se lze snadno proklikat k obrázku 290/297. Konečně! První zápis na pravé straně je ten, který hledáme.

Zápis narození Sigismunda Freuda 6.5.1856 a čísle 177, otec Jakob, matka Amalia. Zdroj: Archivní Vadamecum ZA Opava.

V pravém horním rohu je zapsáno fol. 7 (= strana 7 v židovské matrice) a je zde také dopsáno tužkou číslo 314 (zřejme dvoustrana v matriční knize).obrázek se stránkou si můžete uložit (předtím je třeba zadat bezpečnostní text).

Tady je výřez tohoto zápisu. K podobnému "výřezu" byste měli dojít při splnění úkolu, který na vás čeká v závěru příspěvku.

Detail zápisu narození Sigmunda Freuda. Zdroj: ZA Opava, Archivní Vadamecum, Římskokatolická fara příbor, Židovská matrika N (1835-1856), sign. č. P I 16, inv. č. 1345, fol. 7.

Rodný dům Sigmunda Freuda

Zvětšený zápis o narození Sigmunda Freuda můžete spatřit na vlastní oči v jeho rodném domku v Příboru. Adresa - Zámečnická 117, Příbor. Najdete tam i řadu dalších zajímavostí.

Z expozice v rodném domě Sigmunda Freuda v Příboře (2.5.2015). Foto: Autor článku.

Návštěva stojí za to - doporučuji. Je to návštěvnicky velmi přívětivá audiovizuální prohlídka. A pozor na to, kam "pokládáte své pozadí". Můžete si třeba posedět na pověstném pohodlném gauči. Jako já s manželkou a kamarádem Vladkem ze Žiliny (fotila jeho manželka Gitka).

Na gauči před rodným domem S. Freuda v Příboře (2.5.2015). Foto: Gitka R.

Dobrodružný úkol pro vás

Teď jste na řadě vy. Máte-li zájem, mám pro vás úkol, dokonce si můžete vybrat. Ten lehčí je následující:

Vyhledejte samostatně matriční zápis o narození tvůrce sochy Radegasta, sochaře Albína Poláška z Frenštátu pod Radhoštěm.

Originál sochy Radegasta od Albina Poláška. Radnice ve Frenštátu pod Radhoštěm. Zdroj: Wikipedie.

O málo složitější je následující varianta úkolu (proto nápověda dole).

Vyhledejte samostatně matriční zápis o narození "Otce národa" Františka Palackého z Hodslavic.

František Palacký. Zdroj: Wikipedie.

Uvidíte zda postup, který jsme si prošli v tomto příspěvku, funguje. Alternativně můžete najít přímo některého ze svých předků, pokud znáte potřebné údaje. Možná to bude zábavnější než sudoku nebo Pošta pro Tebe v televizi.

Přeji vám hezký zážitek.

Malá nápověda: Na Wikipedii najdete, že František (Franz) Palacký byl z protestantské rodiny. Přeloženo do "řeči matrik", narodil se do evangelické rodiny.







Žádné komentáře:

Okomentovat

Vážím si komentářů od podepsaných čtenářů. Příspěvky můžete komentovat pod každým z nich. Své názory, náměty a dotazy ke stránkám a jejich obsahu prosím směřujte do rubriky "Vaše názory". Děkuji.

LF