18. 7. 2015

Pouť ke sv. Liborovi do Jesence (aktualizováno 21.7.2015)

31.7.2915 mě čeká návrat na místo mého Vision Questu - do lesa na ostroh nad Vltavou. Těším se. Součástí mé vize je také poznání mých kořenů. Díky tomu vznikl tento blog a blog Život 50+. Psaní a sdílení prostřednictvím webu je to nové, co Vision Quest přinesl. 

Dříve než dojde k návratu na místo vize, mám před sebou ještě jeden malý rituál - "zjednodušenou" pouť do Jesence, ke svatému Liborovi. Nejsem v organizovaným člověkem v křesťanském světě (kdybych byl, pravděpodobně bych nebyl katolik), nicméně mohu sv. Libora považovat za svého patrona. Byla to taková pouť k sobě samému. Zjednodušená pouť proto, že jsem ji neabsolval celou pěšky z domova. Nebyla to však ani pohodlná jízda autem. Vybral jsem si cestu vlakem do Jesence a pak pěšky ke kostelu. Autobus z Klimkovic jel v neděli 19.7.2015 v 5:18. V Jesenci jsem byl na zastávce ČD v 8:51. Myslel jsem si, že je to den oficiální pouti do Jesence. Ale zmýlil jsem se. Oficiální pouť je až v neděli 26.7.2015.

Ves tedy byla v klidu. Došel jsem ke kostelu a vešel také na právě probíhající mši.

Svatý Libor

LIBOR je index, který poměřuje úrokové míry a je ve světě jedním z nejpoužívanějších. Jde o zkratku London InterBank Offered Rate. Jde o průměrnou očekávanou úrokovou sazbu vůdčích londýnských bank (londýnskou mezibankovní nabídkovou sazbu)... Ale komu by byly po nedávné globální ekonomické krizi banky svaté?

Teď však vážněji. Jméno Libor údajně pochází z latinského Liborius. Jsou asi tři možné výklady a teorie vzniku tohoto jména.
  1. Libý a líbezný člověk - Lubor, s nádechem slovanského ľub, či ljub.
  2. Ve smyslu obětovat z latinského libare - člověk, který je obětavý nebo člověk, který pracoval u oltáře s obětinami pro bohy (to byly ještě tzv. pohanské zvyky).
  3. Svobodný a volný dle latinského liberius.
V dětství prý byl Liborius nadaný a dobře se učil. Stal se biskupem a kolem roku 348 začal spravovat diecézi ve francouzském Le Mans. Dával stavět kostely, pomáhal nemocným a prý zázračně uzdravoval. "Čemu učil a co jiným přikazoval, to také sám nejsvědomitěji konal". Biskupem byl 49 let. Zemřel v Le Mans 6. června roku 397.

Svatý Libor je patronem biskubství Paderborn v severozápadním Německu, ve spolkové zemi Severný Porýní-Vestfálsko. Zde byly ostatky sv. Libora převezeny 23. července roku 836. Od té doby se v Paderbornu každoročně koná 9-ti denní festival Libori. Podrobnosti o Libori 2015 (25.7. do 2.8.2015) najdete na městském portálu Paderborn. Během Třicetileté války (1622) byla katedrála vyrabována a ostatky sv. Libora zmizely. Roku 1627 byly opět šťastně nalezeny a 25. října 1627 převezeny zpět do Paderbornu. Průvod podle legendy doprovázel kohout., který se pak stal jednou z indicií sv. Libora.
Nejčastěji bývá sv. Libor zobrazován s knihou a kameny, údajně pro jeho schopnost léčit ledvinové a žlučové kameny. Proto je i patronem evropské urologie. 

Sv. Liborius
 
Více o sv. Liborovi se dočtete například na těchto česky a anglicky psaných odkazech:

Jesenec

Podle informační cedule ve vsi je obec Jesenec na Konicku zmiňována už roku 1351. Kostel sv. Libora a vedle stojící zámek tvoří výraznou dominantu obce v barokním stylu (viz. fotografie Jesence).

Pohled na Jesenec od vlakové zastávky. Vlastní foto.

V zámku je nyní domov důchodců. Na návsi je také socha svatého Libora, u níž jsem se nechal symbolicky vyfotit. Odhaduje se, že komplex byl vytvořen evropským barokním architektem Janem Santinim Aichlem (1677-1723). Stalo se tak ještě v době před příchodem mých mužských předků do Polanky. 

Skutečně jsem v Jesenci u sv. Libora 19.7.2015 byl.

Se zarostlými a vzrostlými stromy se kostel sv. Libora špatně fotí, proto doporučuji prohlédnout si jeho fotky zde.

Poznámka pro mého kamaráda Romana:
Romane, na místě tamního dnešního hostince stál jako obvykle panský pivovar.

Poznámka pro kamarádku Věrku:
U pouťové zábavy jsem nebyl, ale bylo mi v Jesenci pěkně.

Pár fotek z mé pouti najdete i na mém Facebooku.

Romantická byla vlnící se a klikatící cesta motorovým vláčkem z Prostějova, se spoustou zastávek na znamení.

Ráno a dopoledne jsem si užil. Pak mě vyzvedla manželka s Mončou a jejími kamarádkami a jeli jsme do ZOO Olomouc na Svatém kopečku. Byl to takový "svatý den".

Vše nejlepší Liborům

V České republice je přes 30 000 Liborů, nejčetněji jsou zastoupeni v okrese Ostrava a Brno, kde je Libor každý 315. muž (mapka zde).

Mezi svými přímýmí předky nemám žádného Libora. Příbuzným mých předků byl Libor Tovaryš, který se narodil 22.7.1853 (a na sv. Libora byl křtěn) v Solanci a zemřel v Hutisku 18.2.1878. Byl to smutný příběh, kdy na Hutisku č. 127 během šesti měsíců, až na dívku Johannu, zemřela celá rodina Tovaryšů. 

Žijícím příbuzným Liborem je také Tovaryš, bratranec mé mamky. Žije na Horní Bečvě.

Všem Liborům tedy přeji vše dobré.


Kdo je vašim patronem? Jak se díváte na poutní místa a pouť? Chtěli byste třeba absolvovat pouť do Santiaga de Compostela - tzv. Svatojakubskou cestu?


Žádné komentáře:

Okomentovat

Vážím si komentářů od podepsaných čtenářů. Příspěvky můžete komentovat pod každým z nich. Své názory, náměty a dotazy ke stránkám a jejich obsahu prosím směřujte do rubriky "Vaše názory". Děkuji.

LF